maanantai 9. maaliskuuta 2015

Sektio, mystinen juttu

Likimain 12 vuotta sitten tuli aloiteltua kevään grillikausi silloisessa Petosen rivaripätkässämme. Ja siihen aikaan kun vielä alkoholi kuului valikoimaan, niin muutama kalja siinä meni ohessa meikäläisellä, Riikalla ei tietenkään. Kesken grillailujen alkoi vaimolla supistella ja siitä kaverinsa kyydillä sairaalaan. Itse jäin lopettelemaan pihvin paistamisen. Näinpä sitten lopulta viisi viikkoa etuajassa laskettuun aikaan löysin itseni myöhään illalla leikkaussalista, kun sektiota tehtiin. Vilma oli halunnut mahassa olla poikittain ja lääkärit päättivät, että näin toimitaan kun supistuksia tulee. Minusta se oli hyvä päätös eikä sitä olla kertaakaan kyseenalaistettu. Yö meni letkuissa 2600g painavalla tytöllä teholla, mutta hyvin hän on tuosta kasvanut, n. 165cm nykyisin. Salla sen sijaan pari vuotta aiemmin syntyi normaalisti alateitse. Olin enojen kanssa kotipaikalla Tervossa saunomassa, kun aamuyöllä tuli puhelu lapsivesien menosta. Näin sitä sitten mentiin. Mummo joka minut on kasvattanut oli vielä silloin elossa toivottamassa tuvassa tsemppiä matkaan kiireiselle nuorelle miehelle. Aamuseiskalta oltiin kyssillä ja yhden jälkeen päivällä Salla parkaisi ensimmäiset huutonsa. Kaikki meni hyvin.

Nyt oli lehdessä juttua hoitovirheen takia lapsensa menettäneestä parista. Ihan tarkkaan ei minulle valjennut mistä oli lopulta kyse, mutta synnytys oli pitkä ja vauva kuoli komplikaatioihin eikä äidinkään lähtö vissiin hirveän kaukana ollut. Sana sektio vilahti jutussa. En ole missään nimessä tämän alan asiantuntija, mutta hieman minua ihmetyttää se into ja tarmo millä pitäisi väkisellä saada synnyttää luonnonmukaisesti kaikissa olosuhteissa. Hei, nyt ollaan 2000-luvulla. Tuntuisi, että maalaisjärki sanoisi jos yhtään on riskiä tai synnytys pitkittyy tms. vastaavaa, niin leikattaisiin. Toki varmaan riskinsä siinäkin, mutta jos vaakakupissa on toisella puolella punnuksena pahimmassa tapauksessa kuolema. Miksi tästä kirjoitan, niin nyt ollaan käyty kahdessa ultrassa. Molemmissa on kyselty aiemmista synnytyksistä ja sektion kohdalla on ampunut molemmilta lääkäreiltä sanoisin jopa puolittaisen syyttävä napakka kysymys: "Miksi sektio?". No meillä ei ole mitään salailtavaa sen suhteen tai kaunisteltavaa, lääkäri näin käski.



En tiedä sitten, mutta sellainen käsitys mulle on jäänyt, että ajottain painostetaan väkisellä synnyttämään alateitse vaikka vauva muistuttaa kooltaan norsua. Onneksi olen IT-alan ihmisiä eikä minun tarvitsekkaan näistä tajuta, kunhan pistän ravihevosena laput silmillä menemään. Jospa se tuo uusikin tulokas tulisi normaaleja reittejä eikä asiaa tarvitsisi mietiskellä sen enempää. Mutta vähän tässä tämänkin asian suhteen on ollut samoja havaintoja kuin ylipäätään yhteiskunnassa. Maalaisjärjen suurta puutetta....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti